De patiënt moet zijn bed uit

old man walking

Op 23 mei stond er in de Volkskrant een artikel moet bovenstaande kop. In dit artikel pleiten hoogleraar Andrea Maier (VU medisch centrum, Amsterdam) en ziekenhuisdirecteur Hans Meij (Amphia ziekenhuis, Breda) ervoor dat patiënten die in een ziekenhuis zijn opgenomen, meer uit bed moeten komen en moeten bewegen. Dit zal hun herstel en zelfstandig functioneren bevorderen.

 

Natuurlijk zijn er uitzonderingen: sommige patiënten zijn zo ziek dat het voor hen niet mogelijk is om (veel) uit bed te komen. Maar veel patiënten zijn hiertoe zeker in staat. Kortom: de norm moet worden om patiënten meer te laten bewegen en minder te laten liggen en niet de uitzondering, zoals nu het geval is.

 

Waarom is dit belangrijk?

Door inactiviteit (liggen) neemt de spiermassa snel af: een gezonde 65-jarige is na tien dagen liggen zo’n 15 procent van zijn/haar spiermassa kwijt en deze spiermassa is heel moeilijk weer terug te krijgen. Spiermassa is van belang om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven functioneren. Een verlies van een paar procent aan spiermassa kan voor ouderen het verschil zijn tussen voor zichzelf kunnen blijven zorgen (verzorging, huishouden, koken) en opname in een verzorgingshuis. Dus ook al is de ‘kwaal’ waarvoor de patiënt wordt opgenomen na een ziekenhuisopname verholpen, zijn/haar totale gezondheid en functioneren kan achteruit zijn gegaan. Dit is natuurlijk niet de bedoeling!

 

Door langdurig liggen te ontmoedigen en bewegen te stimuleren, kan, ook in een ziekenhuis, de gezondheid van heel veel mensen verbeterd worden!

Lees het volledige artikel op www.volkskrant.nl (te lezen na registratie).

 

Bron: Volkskrant

Bron afbeelding: flickr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.