Richtlijn Goede Voeding 2015

DSC_0924

De nieuwe richtlijn Goede Voeding is deze week gepresenteerd door de Gezondheidsraad. Enkele veranderingen ten opzichte van de oude richtlijn, zijn in lijn met mijn boek ‘Doe-het-zelf gezond’ en juich ik dus toe.

Enkele voorbeelden:

Minimaal 200 gram groente en 2 stuks fruit per dag eten, precies zoals in mijn boek. (oude richtlijn adviseerde 150-200 gram groente)

– Dagelijks eten van noten (ongebrand en ongezouten): in de richtlijn staat 15 gram per dag en in mijn boek staat 30g per dag.

– Geen alcohol drinken en anders maximaal één consumptie per dag. Dit is geen populaire boodschap, maar wel het eerlijke verhaal: het is het gezondst om geen alcohol te gebruiken.

– Drink drie koppen thee per dag. Let op: zonder suiker en melk!

– Beperk het eten van vlees, in het bijzonder bewerkt vlees. In de richtlijn worden hier geen getallen aan gehangen en dat doe ik in mijn boek wel: maximaal 500g rood vlees per week en bewerkt vlees volledig vermijden.

– Eet regelmatig peulvruchten. Helemaal in lijn met mijn boek: zet die bonen, linzen en erwten maar op het menu!

– De aanbeveling voor vis is iets naar beneden bijgesteld ten opzichte van de oude richtlijn. Nu wordt geadviseerd op één keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. In mijn boek adviseer ik twee keer per week, waarvan in ieder geval één keer vette vis.

– Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken: frisdrank en vruchtensappen. Dit zijn echt ‘quick wins’ als u wilt afvallen!

 

Andere goede analyses naar aanleiding van de publicatie van de richtlijn:

https://www.iamafoodie.nl/richtlijnen-goede-voeding-2015-wat-is-er-veranderd-en-waarom/

http://www.mkatan.nl/columns-en-kranten/nrc-columns/525-7-nov-2015-wat-als-roker-stopt-met-vlees-.html

http://www.foodlog.nl/artikel/de-nieuwe-schijf-van-vijf-wordt-een-bord-of-piramide/ (advies om Schijf van Vijf te vervangen door Healthy Eating Plate van Harvard University of de PuurGezond piramide (beiden gebruikt als bron voor mijn boek))

 

bron afbeelding: foto auteur op La Boqueria de Barcelona

Leave a Reply

Your email address will not be published.